Under 50-60-talet i kalifornien var det poppis att bygga om hojarna i scramblerstuk och köra hastighetstävlingar i öknen. Ofta byggda på engelska hojar som Triumph och BSA men även svenska Husqvarna och små japshojar var gångbara. Steve McQueen var en av de som brukade roa sig i sanden. Här är några utvalda klipp som jag hittat på youtube. Det ser fantastisk roligt ut. Hårt stuk på hojarna. Det är bara att skaffa upplagda pipor, brett högt styre och grova däck så har du skapat en egen ökensläde av en anonym och tråkig originaltraja från den tiden.
Månad: mars 2013 (Sida 1 av 2)
Den amerikanska frihetsmaskinen är, trots sin ålder på snart 40 år, utrustad med en del onödiga nymodigheter. Exempelvis hydrauliska skivbromsar. Problemet med det här systemet är att bromskolven efter hand får en hård beläggning. Kolven fastnar en bit ut och bromsarna ligger på under färd. Det spelar ingen roll hur mycket du försöker att lufta systemet de åker aldrig in helt och hållet som det är tänkt. Man får då ett långsamt fordon som drar mycket soppa. Skivorna riskerar dessutom att bli skeva av värmen från friktionen.
Hade man nu istället haft en vajerstyrd trumbroms som läsekretsen är van vid så slackar man bara på vajern lite så är problemet löst. Men nu har vi att göra med den näst senaste bromsteknologin och då är det inte fullt så enkelt. Här ska jag nu visa hur man ändå med några hyfsat enkla handgrepp kan åtgärda problemet.
- Lossa oket från hydraulslangen
- Peta in en slang från tryckluftskompressorn i samma hål där hydraulslangen satt. Se till att få det tätt.
- Stoppa in oket i en hink eller linda in den med trasor.
- Skjut ut bromskolven med tryckluft. Den skjuts ut med en jävla fart därav hinken/trasorna. Tänk också på att bromsvätska är frätande så se upp med stänk i ögonen.
- Rengör kolven från beläggningen som bildats och byt ut gummipackningarna mot nya och tryck in den i oket. Skruvstäd kan vara till god hjälp.
- Montera på hojen
- Tuta och kör
Lördagen bjöd på solsken och lite fågelkvitter. Detta tyckte Ola skulle firas med årets första tur i Hudsonlimpan. En motorkulturell välgärning till alla människors glädje. Det är även ett tydligt VÅRTECKEN att denna kärra rullas fram. Premiärturen gick till Blotsvens MC där det var motormarknad och människor från när och fjärran fikade, träffade gamla polare och gjorde upp om priset på en eller annan unik kvalitetspryl till projekthojen hemma i garaget. Mycket välbesökt och lyckat swap för övrigt.
Ibland stöter man på motstånd. Såna kan vara på 5 kilo-ohm. Har de brunnit så blir det motstånd när man försöker starta en hoj som behöver ha motstånd i tändhattarna.
Fredag! Förväntningarna på helgen är som alltid stora, och med all rätta. Har man tur och sköter sina kort rätt kan det vankas både vin, kvinnor och sång för den som uppträder gentlemannamässigt. Men var aktsamma mina vänner. Mycket kan hända i nattens mörker. Redan under 1800 talet insåg en herre vid namn E.W. Barton Wright att en gentleman på nattliga strövtåg i nöjeskvarteren kunde råka ut för illasinnade attacker av knivjunkare (puukkojunkkari), ligister och huliganer som inte hade rent mjöl i påsen eller ordentligt med råg i ryggen att slåss med så kallad fair play. Framförallt allt har dessa gatugäng inte den förfinade sportmanna-anda som man gärna vill se vid ett rejält gatuslagsmål mellan jämbördiga gentlemen. Varför gentlemannen måste beväpna sig med list och kunskap om effektiva självförsvarsmetoder.
Den gode E.W. Barton Wright utformade ett system med tekniker där man drog nytta av gentlemannens självklara accessoarer. Överrock, paraply, cykel och halmhatt kan med denna metod bli effektiva medel att med lätthet övermanna varje illasinnad knivjunkare som försöker sig på en attack.
Metoden fick namnet Bartitsu efter sin skapare som under ett antal år drev The Bartitsu Club for self defence i Shaftesbury där han lärde ut sina tekniker. Troligen hade Bartitsun varit helt bortglömd idag om den inte nämndes i böckerna om detektiven Sherlock Holmes skrivna av sir Arthur Conan Doyle.
Med lite tur kan man hitta Bartons lilla underhållande skrift om Bartitsuns tricks i nytryck hos välsorterade boklådor under namnet:
”Sherlock Holmes School of Self Defence – The Manly Art of Bartitsu”.