Jag läser i tidningen idag om en rapport som tagits fram av företaget Evidens på uppdrag av Stockholm Läns Landsting. Rapporten visar att byggbolagen väljer att bygga där de räknar med att få mest betalt för sina hus. Det är ju självklart, byggföretagen är som alla andra företag intresserade av att tjäna pengar så att de kan driva företaget vidare. Det finns platser som är detaljplanerade sedan många år som inget byggföretag vill bygga hus på. Troligen för att de misstänker att risken att stå med osålda hus är för stor. Vilket låter konstigt, men det är antagligen en bedömning som de har gjort. Exemplet i artikeln är Turebergs Allé, verkar som att det ligger centralt och bra i Sollentuna.
Vi har alltså mark som är planerad för bostäder som ingen kommersiell aktör vill bygga på. samtidigt sitter folk i trånga lägenheter med barn som inte kan flytta hemifrån förrän föräldrarna har dött.
Nu undrar jag en sak. Varför vänder vi inte på det? Låt säga att min familj och 12 andra familjer bildar en bostadsrättsförening. Eller ett fastighetsbolag, vars enda syfte är att fixa boende till delägarna. Vi har inget egentligt vinstintresse annat än en låg boendekostnad. Vi knallar upp till Sollentuna kommun och säger att nu vill vi bygga ett hus med 15-20 lägenheter där vi kan bo (vi bygger några fler än vi behöver just nu, för att vi tror att vi kan hyra ut dem sen, eftersom vi tror på projektet). Vi tänker också ha en engelsk pub i bottenplanet med plats för liveband samt ett trevlig och ljust garage där alla boende kan mecka med sina gamla trajor och naturligtvis ett dagis. Var på Turebergs Allé skulle vi kunna bygga vårt hus?
Politikerna borde göra det möjligt för folk att bygga själva helt enkelt. Villor, radhus, flerfamiljshus eller vad de vill. Bara de följer detaljplanen. Gör det enkelt att bygga, så kommer det att byggas. Det är jag övertygad om. Dessutom tror jag byggbolagen kan behöva lite ny konkurrens.